Nous sommes fermés le 11 novembre - Délais de livraison modifiés !

Stijgende papierprijzen - Waar komt het door?

Publié sur 14 mars 2022
Stijgende papierprijzen - Waar komt het door?

Je hebt het misschien bij je laatste bestellingen al gemerkt: je boeken of verpakkingen zijn ineens flink in prijs gestegen of de levertermijn is een stuk langer dan je gewend bent. Overal zijn de prijzen van producten en diensten flink aan het stijgen en er zijn steeds meer tekorten van grondstoffen. Ook de grafische industrie is in crisis en stelt grote prijsstijginen en een stijgend tekort aan papier vast.

Sterke stijging in papierprijzen

Intergraf (Europese federatie voor gedrukte en digitale communicatie) stelt vast dat de afgelopen 6 maanden de papierprijzen met gemiddeld 45% zijn gestegen. Deze prijsstijging heeft verschillende oorzaken.

Stijgende energiekosten

Deze prijsstijging is voornamelijk het gevolg van de stijgende energiekosten. Door de forse energieprijzen zijn enkele papierfabrieken in Europa tijdelijk stilgelegd of voorgoed gesloten, daar de productiekosten hoger waren dan de verkoopopbrengsten. Hierdoor is er een afname in productiecapaciteit & concurrentie, wat op zich een opwaarts effect op de papierprijzen heeft. De overige papierfabrieken zagen zich genoodzaakt om de nieuwe energiekosten door te rekenen in hun verkoopprijzen, waardoor deze nog eens extra stegen.

E-commerce boom

Combineer de hogere energiekosten en lagere productiecapaciteit dan nog eens met de e-commerce boom. Door de algemene tendens om meer online te bestellen met thuislevering en de Covid-pandemie die nog meer online verkopen teweeg gebracht heeft, is de vraag naar kartonnage en ander papieren verzendmateriaal gigantisch gestegen. 
Aangezien de levering van producten, zoals voedsel, medicijnen en consumentengoederen (denk aan de etiketten, handleidingen en bijsluiters maar ook productverpakkingen en -dozen), maar ook kranten en schoolboeken hierdoor verstoord wordt, heeft het gebrek aan papier en karton binnenkort ook grote gevolgen voor de Europese economie.

Staking Finse papierfabrieken

Op 1 januari 2022 gingen 2.100 medewerkers van UPM, de grootste producent van grafisch papier ter wereld, in staking. UPM zorgde in 2021 voor ongeveer 21% van de Europese capaciteit voor grafisch papier en 7% van de wereldwijde volumes. Deze staking duurde bijna 4 maanden(!) en zorgde voor een probleem in en ontwrichting van de supply chain van de papier- en kartonbevoorrading in Europa.

Oorlog in Oekraïne

De huidige oorlog in Oekraïne zorgt niet alleen voor stijgende energieprijzen, maar heeft ook gevolgen voor de aanvoer van hout en pulp dat als basismateriaal voor de europese papierfabrieken dient. Leveringen op middellange tot lange termijn zullen verder verkrappen, wat zorgt voor grotere papiertekorten in de sector.

Zowel de vermindering van de papiercapaciteit voor de grafische sector als de verminderde beschikbaarheid van teruggewonnen papier en de stijgende concurrentie uit andere sectoren (zoals bijvoorbeeld bouw en textiel) voor houtvezels, zorgen voor onzekerheid over de continue aanvoer van grondstoffen.

Hoewel de europese grafische industrie erkent dat we allemaal weinig invloed hebben op een aantal van deze factoren, zijn er enkele concrete acties die kunnen worden ondernomen door de betrokken marktdeelnemers en autoriteiten. Daarom pleit Intergraf voor:

  • een onmiddellijke stop of een aanzienlijke vermindering van de export van pulp en papier naar derde landen om de autonomie van Europese drukkerij- en uitgeverijen te vrijwaren;
  • op korte termijn, beide partijen die betrokken zijn bij de staking in de Finse papierfabrieken een gemeenschappelijk oplossing vinden om de beschikbaarheid van het benodigde papier en karton op de Europese markt te garanderen;
  • op lange termijn, het veiligstellen van een Europese autonomie op het gebied van hout-, pulp- en papiervoorraden voor alle economische sectoren, door te zorgen voor voldoende aanvoer van grondstoffen en productiecapaciteit in Europa.

Prijsindex houtpulp 2020-2022
Figuur 1: prijsindexering houtpulp. Bron: FRED economic data

Bron: Intergraf

Fraîches de la presse